NVVL Jaarprijs

Doe mee en win de NVVL Jaarprijs

Om goed (praktisch) onderzoek te stimuleren reikt de NVVL jaarlijks twee NVVL-afstudeerprijzen uit aan HBO- en WO-studenten levensmiddelentechnologie, voeding of diëtetiek. De beste HBO- én WO-scriptie wordt beloond met een oorkonde, een geldbedrag van € 500,- en een aandenken. Daarbij mogen de studenten hun onderzoek presenteren.

De afstudeeronderwerpen dienen betrekking te hebben op het gebied van (toegepaste) voedingsleer, voedingsfysiologie, voedselbereiding, levensmiddelenchemie, -technologie, -microbiologie of -wetgeving. Zo mogelijk dienen maatschappelijke relevantie en/of consequenties van het behandelde te worden weergegeven.

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury:

  • Dr. ir. Ad van Bodegraven, MD, PhD VUmc Department of Gastroenterology Amsterdam;
  • ir. Henk-Jan Meijer, Hogeschool HAS;
  • Coline vd Boogaard, RIVM Bilthoven;
  • Docent Hogeschool Inholland Delft;
  • Dr. Stephan Peters, NZO;
  • Nard Clabbers; TNO;
  • Mariska Vos, Oost NV.
  • …. food expert of docent food? er is een plek vrij om in te vullen. Bij interesse mail naar NVVL.

Meedoen? Stuur je afstudeerwerk of scriptie in

Studenten aan Nederlandse Hogescholen en Universiteiten die na 1 oktober 2018 zijn afgestudeerd, worden uitgenodigd hun afstudeerwerk of scriptie in te zenden vóór 19 oktober 2019 naar info[@] nvvl.nl ter beoordeling van de jury. Lees goed de voorwaarden door en vraag ook akkoord bij je scriptiebegeleiders op je motivatiebrief en deelname.

Scripties hoeven niet (meer) hardcopy te worden toegestuurd.

Procedure voor inzending

  • Het is op mogelijk om je scriptie in te sturen vóór 1 oktober 2019 voor de jaarprijs 2019. De ingestuurde stukken worden in 2 rondes beoordeeld door de jury.

Voorwaarden voor inzending

  • Het werkstuk (scriptie of onderzoeksverslag) dient tijdens de afstudeerfase te zijn gemaakt
  • Het moet een thema behandelen uit de voedingsleer, levensmiddelenleer, voedingsmiddelentechnologie, food&business en/of aanverwante gebieden met relevantie voor het NVVL-food experts netwerk
  • Zo mogelijk dienen maatschappelijke relevantie en/of consequenties van het behandelde te worden weergegeven
  • Het werkstuk mag op het moment van aanbieden nog niet in publiceerbare vorm zijn

Beoordeling

  • opzet
  • wetenschappelijke waarde/onderwijswaarde
  • toegepaste waarde
  • inhoudelijke aspecten
  • conclusies en aanbevelingen
  • samenvatting
  • lay-out
  • leesbaarheid
  • taalhantering
  • eigen inbreng

Ingezonden scripties worden beoordeeld aan de hand van bovenstaande criteria. De winnaars mogen hun scriptie pitchen op het jaarlijkse NVVL mini symposium.

Eerdere winnaars

NVVL jaarprijs 2018
De WO-prijs gaat naar Eva de Groot, Master student Humane voeding van Universiteit Wageningen voor de scriptie “Breastfeeding and complementary feeding: a longitudinal study into the association with linear growth in Rwandan infants”.

De HBO-prijs gaat naar het duo Nora Bakker en Daphne Onck, studenten voeding en diëtetiek Hanze Hogeschool voor de scriptie “Het gezondheidsimago van Albert Heijn Hoogezand:Onderzoek naar het effectief stimuleren van klanten om gezondere keuzes te maken in de Supermarkt.”.
Eva de Groot (WUR):
Het bestaan van de NVVL-Jaarprijs waardeer ik enorm, omdat ik het belangrijk vind dat de resultaten van mijn scriptie, en die van andere studenten, niet verloren gaan. Ik schreef mijn scriptie over de effecten van borstvoeding en bijvoeding op de lengtegroei van baby’s en peuters in Rwanda. Daarvoor deed ik 2,5 maand veldonderzoek in afgelegen dorpen, waar bijna geen water of elektriciteit is. Op de motor gingen we langs de gezinnen. Mijn onderzoek helpt inzicht te verkrijgen in welke factoren van de voeding in het eerste levensjaar het meest cruciaal zijn. Op deze manier kunnen toekomstige interventies optimaal worden ingericht. Deze resultaten kunnen nu in de praktijk gebruikt worden. Het is een eer dat ik de NVVL-Jaarprijs heb gewonnen, bedankt!”

Nora Bakker en Daphne Onck (Hanze Hogeschool) :
“Wat een eer dat wij tijdens onze diploma-uitreiking werden genomineerd voor de NVVL scriptieprijs. Het winnen van deze prijs was de kroon op ons werk! Wij kijken er ontzettend naar uit om onze scriptie te presenteren voor NVVL leden. Tijdens ons onderzoek hebben wij antwoord gegeven op de volgende vraag: ‘Op welke wijze kan Albert Heijn Hoogezand haar klanten het beste stimuleren om gezonder te eten en gezondere keuzes te maken?’
Het doel van dit onderzoek is een bijdrage leveren aan het door supermarkten effectief stimuleren van klanten om gezondere keuzes te maken bij voedselinkopen om uiteindelijk de volksgezondheid te bevorderen. Aan de hand van de resultaten uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat Albert Heijn (Hoogezand) haar klanten het beste kan stimuleren om gezondere keuzes te maken door de volgende interventies in combinatie toe te passen: prijsaanbiedingen, gezondere producten laten proeven en gezondheidsinformatie geven. Deze conclusie is gebaseerd op de bewezen effectiviteit uit het literatuuronderzoek en de subjectieve beleving van de klant onderzocht in het survey onderzoek. “

NVVL jaarprijs 2017

De WO-prijs gaat naar Luc Sweers, bachelor student Humane voeding van Universiteit Wageningen voor de scriptie “Ligands of the aryl hydrocarbon receptor produced by gut microbiotia”.

De HBO-prijs gaat naar Sharon van der Meer, student voeding en diëtetiek Haagse Hogeschool voor de scriptie “Is de 3D-voedselprinter het keukenapparaat van de toekomst?”.

Luc: “Ik vond het een mooie kans om mee te doen aan de NVVL Jaarprijs. De drempel om mee te doen was laag, aangezien ik toch een thesis moest schrijven voor mijn studie. Dat ik de prijs ook daadwerkelijk heb gewonnen is natuurlijk geweldig en een grote eer. Naast dat ik met deze prijs een mooi bedrag mee heb gewonnen, staat het ook mooi op mijn cv. Ik vond het symposium zelf erg interessant, vooral omdat we standpunten uit vier verschillende takken te horen kregen. Vegan is nu een erg hot topic, daarom is het goed om hier meer over te weten. Om zelf mijn thesis te mogen presenteren tijdens het symposium was natuurlijk spannend, maar minstens zo leuk en leerzaam. Ik vond het leuk om de positieve reacties na mijn presentatie te horen. In de toekomst wil ik zeker in de voedingswereld gaan werken. Ik ben me momenteel aan het oriënteren op mijn precieze plan: een baan (bijvoorbeeld op een R&D afdeling), een PhD of een traineeship bij een groot bedrijf.”
Sharon- “Het was een verrassing om te horen dat mijn scriptie genomineerd was voor de NVVL scriptieprijs en het winnen ervan was een mooie kers op de taart.
Ik vond het een eer om op het symposium tussen zulke inspirerende sprekers te mogen staan om mijn scriptie te pitchen.
In de toekomst zou ik graag een combinatie willen maken tussen het werken als behandelaar en het werken in de voedingswereld, waarbij ik mijn passie voor schrijven, onderzoeken en presenteren kan inzetten. Hierop ben ik mij momenteel aan het oriënteren.
En natuurlijk hoop ik in de toekomst zelf ook ooit een 3D-voedselprinter op mijn aanrecht te hebben staan…”

NVVL jaarprijs 2016

De WO-prijs ging naar Elly Mertens, student Humane voeding van Universiteit Wageningen voor haar scriptie “Overall diet in relation tot cardiovascular incidence and risk markers: Evidence from the Caerphilly Prospective Study”. Mertens deed onderzoek naar drie voedingspatronen in relatie tot hart- en vaatziekten. Ze concludeerde dat vooral het zogenoemde DASH-voedingspatroon het risico verlaagt.

Voeding en diëtetiek student Cecile Vroomen (Haagse Hogeschool) ontving de HBO-prijs voor haar scriptie “Body volume and circumference with the Microsoft Kinect: comparison with Air Displacement Plethysmography and manual anthropometry”.

NVVL jaarprijs 2015

De uitreiking van de NVVL-jaarprijs 2015 heeft plaatsgevonden tijdens het BCFCareerevent op donderdag 21 mei 2015. Voor het HBO ging de prijs naar Carla van Aller en Inge Krul (Hogeschool van Amsterdam). De titel van hun scriptie luidt: ‘Energiebehoefte bij kinderen met een verdenking op een neuromusculaire- en/of mitochondriële ziekte’.

Voor het WO werd de prijs uitgereikt aan Anniek Hoogeveen (Universiteit Wageningen). De titel van haar scriptie is: ‘Partial budgeting analysis of the provision of allergen information and allergen free food in a catering business’.